Wat is migraine?

Veelgestelde
vragen over migraine

Wat zijn de meest gestelde vragen over migraine? Op deze site vind je alles
wat je moet weten over migraine.


wat is migraine?

Migraine is een aandoening waarbij, na een spontane tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die juist zorgen voor verwijding van de bloedvaten. En dat leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn. Maar migraine is alles behalve een ‘gewone hoofdpijn’. Lees meer over migraine

Hoe ga je om met migraine? En hoe kun je migraine stoppen?

Migraine is eigenlijk niet te stoppen. Er zijn wel manieren om je te wapenen tegen migraine. Je kunt ‘ermee leren omgaan’. Je kunt ook situaties of factoren vermijden die migraineaanvallen triggeren. Goed om te weten is dat je ook zelfzorggeneesmiddelen tegen migraine kunt gebruiken. Zo kan je de intensiteit van de migraineaanval verminderen of zorgen dat het minder lang duurt. Lees meer over leren omgaan met migraine

Wat zijn migraine symptomen? Hoe herken je migraine?

Migrainepijn is slechts een van de vervelende symptomen van migraine. Voorafgaand aan de migraine kunnen andere symptomen optreden, zoals het zien van flikkeringen, gevoelloosheid en gebrekkige spraak. Ontdek de meest voorkomende symptomen van migraine

Wat is migraine met aura? (ook wel 'oogmigraine' of 'ocular migraine' of 'ophthalmic migraine' genoemd)

Ongeveer 25% van de mensen met migraine heeft migraine met aura, ook wel oogmigraine genoemd. Sterretjes, vlekken, lichtflitsen of kleurrijke zigzaggende lijnen verschijnen voor de ogen en verstoren het gezichtsvermogen. Heel soms voelen mensen tintelingen of gevoelloosheid, vaak beginnend in de vingers van één hand en dan overgaand naar de arm en één kant van het hoofd of tong. Een ander, minder vaak voorkomend, auraverschijnsel is moeite hebben met spreken of het vinden van de juiste woorden. Een aura ontwikkelt zich geleidelijk en gedurende 5 tot 20 minuten en duurt meestal korter dan 60 minuten.

Hoe lang duurt een migraineaanval?

Een migraineaanval (de hoofdpijnfase ervan) kan tot 72 uur duren. Lees meer over het verloop en de verschillende fases van een migraineaanval

Hoe ontstaat migraine? En wat triggert een migraineaanval?

Er worden verschillende oorzaken genoemd die een migraineaanval kunnen triggeren. Toch kan niet met zekerheid vastgesteld worden wat die oorzaken exact zijn. Lees meer over de oorzaken die kunnen leiden tot een migraineaanval. Wat de oorzaak van migraine zelf is, is ook onduidelijk.

Hoe kan je migraine of een migraineaanval voorkomen?

Migraine zelf is in principe niet te voorkomen. Je kunt je echter wel 'wapenen' tegen migraineaanvallen. Stress is in de meeste gevallen de veroorzaker van een aanval. Lees meer over het voorkomen van een migraineaanval.

Wat gebeurt er in de hersenen bij migraine?

Migraine is een aandoening waarbij, na een spontane tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die juist zorgen voor verwijding van de bloedvaten. En dat leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn. Maar migraine is alles behalve een ‘gewone hoofdpijn’. Op deze website vind je veel meer informatie over migraine.

Waarom komt migraine bij vrouwen veel voor?

Het zijn voornamelijk vrouwen tussen de 20 en 45 jaar oud, wanneer ze het meest kwetsbaar zijn voor migraine, die stress ondervinden. Vooral voor deze groep is het vaak lastig een balans te vinden in hun rol thuis en die op het werk. Wist je dat er drie keer zo veel vrouwen met migraine kampen als mannen? Lees meer over migraine bij vrouwen.

Wat kan je doen tegen migraine? Oftewel, wat helpt tegen migraine?

Er zijn zelfzorggeneesmiddelen die helpen de symptomen van migraine te verlichten. Eén daarvan is Excedrin. Excedrin verlicht de pijn en ook de bijbehorende symptomen van migraine, zoals misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Lees meer over dit medicijn tegen migraine.

Wat is migraine?