Wat is migraine?

OVER MIGRAINE

Het is moeilijk uit te leggen wat migraine precies is. Vooral aan mensen die nooit hebben ervaren hoe migraine voelt. Bovendien is er nog altijd onduidelijkheid over het ontstaan van migraine.

Migraine is een aandoening waarbij, na een spontane tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die juist zorgen voor verwijding van de bloedvaten. En dat leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn. Maar migraine is alles behalve een ‘gewone hoofdpijn’.


Vrouw met hoofdpijn

Het verschil tussen migraine
en gewone hoofdpijn

Migrainepijn is een bonzende en kloppende pijn, die je gedurende een lange aaneengesloten periode voelt.De pijn is moeilijk te verdragen en gaat maar niet weg. Als je ooit last hebt gehad van migraine, weet je dat het meer is dan gewoon een stevige hoofdpijn. De pijn is slechts een van de vervelende symptomen van migraine.

Tijdens een migraineaanval migraineaanval voel je de hoofdpijn die bij de migraine hoort meestal aan één kant van je hoofd. Dit soort hoofdpijn komt overigens niet altijd aan dezelfde kant van je hoofd voor.

Normaal naar een gesprek luisteren en ergens over nadenken is niet altijd mogelijk. Veel mensen met migraine gaan daarom het liefst in een donkere kamer op bed liggen

Migraine met en zonder ‘aura’

Vijfentwintig procent¹ van de mensen met migraine heeft migraine met aura, ook wel oogmigraine genoemd. Bij migraine met aura wordt de hoofdpijnfase ingeleid door één of meerdere verschijnselen. Bijvoorbeeld het zien van flikkeringen of zigzaglijnen, gevoelloosheid en niet meer goed kunnen praten. Lees meer over het verloop van een migraineaanval.

1. Rasmussen BK, Stewart WF. Epidemiology of migraine. In: Olesen J, Tfelt-Hansen P, Welch, KMA, ed. The Headaches. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2000. p. 227-33

Wat is migraine?